Hvad er karate?

Karate stammer fra Japan, og betyder “tom hånd” – “Kara” betyder “tom, “te” betyder “hånd”. Hvis man går helt tilbage til begyndelsen, opstod kampformen da den buddhistiske munk Bodhi-Dharma drog fra Indien til Kina, da han ville udbrede et budskab om “zen”. De munke, han mødte, var dog rigtig dårlig fysisk form, og ofte var de udsat for røverier og overfald. Derfor sammensatte han en række øvelser, der skulle styrke munkene både fysisk og mentalt, og gøre dem i stand til at forsvare sig over for deres fjender.

De mange øvelser blev senere udvidet til endnu flere – og de var meget inspirerede af dyr og hvordan dyr bevæger og forsvarer sig i naturen.
Dette er noget, man i karate stadig gør brug af den dag i dag. De mange dyreøvelser er nu blevet samlet til 5 forskellige: dragen – tigeren – leoparden – slangen – tranen.

Der findes mange forskellige stilarter inden for kampsporten, vi kalder for karate. I klubben udøver vi den stilart, der hedder Okinawa Shuri-ryu. Denne stilart blev udviklet af en amerikaner ved navn Robert Trias – også kaldet Grandmaster – og var dermed den første til at undervise i denne stil i USA. Hans viden og stilart er senere kommet til Danmark ved hjælp af Viturs Bilking, der har titlen Kyoshi. Han grundlagde stilarten her i landet, og det gjorde han ikke hvilket som helst sted; han grundlagde stilarten i Esbjerg.

I Okinawan Shuri-ryu træner man, udover stød, slag, parader og spark, også ledlåse, fejninger, kast og kobudo (kobudo er orientalske våben). Derudover træner man mange forskellige korte stød-slag kombinationer i form af ippons, taezus, kihons og sen-te bevægelser. Der trænes også længere kombinationer – disse kaldes for kata. Dem træner man både med og uden modstandere.